Sejarah rengkas Majlis Bandaraya George Town dan perkembangan pentadbirannya dari tahun 1946-1966 - Md. Jadi., Haris (Universiti Sains Malaysia, 1973)
Thesis kecil ini adalah bertujuan untuk mengkaji sejarah Perkembangan Majlis Bandaraya George Town,proses demokrasi yang timbul berikutan dengan penubuhannya dan sambutan serta penyertaan penduduk-penduduk George Town terhadap institusi ini.