Tema cerpen Noorjaya (1965-1975) - Haji Ghazali., Affandi (Universiti Sains Malaysia, 1975)
Perkembangan penulisan satra Melayu sejak tahun 50an begitu pesat.Ramai penulis-penulis baru timbul dan penulis-penulis lama tenggelam,tapi ada juga di antaranya yang masih melanjutkan kegiatan sastra mereka di bidang penulisan.