Memperkasa Amalan ‘Budi Bahasa Budaya Kita’ Dalam Kalangan Gen Y Melalui Penggunaan Media Sosial. Monograf Penyelidikan - Nasir, Nur Nasliza Arina Mohamad; Ahmad, Jamilah (Pusat Pengajian Komunikasi, Universiti Sains Malaysia, 2015)
Menurut Kementerian Penerangan Malaysia (2015), budi merangkumi persoalan akal, rasa, jiwa, akhlak, etika dan moral di mana rumpunnya yang bersirat adalah akal budi, hati budi, budi bicara, budi bahasa dan budi pekerti. Bagi budi pekerti pula, ia adalah merujuk kepada perlakuan yang baik, tertib dan sopan seperti memberi salam dan menghormati orang yang lebih tua. Budi pekerti juga adalah amat berkait rapat dengan rasa malu di mana malu di sini adalah merujuk kepada maksud yang positif bukannya negatif seperti malu jika tidak berjaya, malu jika tidak berusaha serta malu jika tidak mengamalkan amalan hidup yang berbudi bahasa.