Sejarah perkembangan parti-parti politik bumiputera di Sabah (1961-1963) - Kamin, Faimin (Universiti Sains Malaysia, 1986)
Latihan Ilmiah ini adalah bertujuan untuk mengkaji perkembangan parti-parti politik bumiputera sejak munculnya kegiatan parti-parti politik bumiputera di Sabah. Ruang masa kajian adalah sehingga tahun 1963. Walau bagaimanapun didalam penulisan ini, perbincangan tidaklah terhad setakat tahun 1963 tetapi juga melampaui sehingga tahun 1967. Hal ini tidak dapat dielakkan kerana Pilihanraya Umum Negeri Sabah yang pertama hanya diadakan pada tahun 1967.