Kebangkitan dan perjuangan Persatuan Guru-guru Melayu Pulau Pinang dan Seberang Perai, 1920-1950 - Mohamad Nor, Aminah (Universiti Sains Malaysia, 1977)
Kajian ini adalah satu usaha untuk membentangkan kepentingan perjuangan guru-guru Melayu Pulau Pinang dan seberang Perai dalam usaha mereka untuk memperbaiki keadaan mereka di bawah perintah penjajah. Saya memilih tajuk ini kerana sangat sedikit telah disebut dalam sejarah Tanah Melayu yang ditulis sebelum ini tentang betapa pentingnya Persatuan Guru-Guru Melayu.