Bidang perhubungan awam: antara persepsi dengan realiti - Ahmad, Jamilah (Penerbit Universiti Sains Malaysia, 2015)
perkembangan industri perhubungan awam di Malaysia masih agak perlahan berbanding perkembangan industri perhubungan awam di negara Barat terutama Amerika Syarikat dan Eropah. Menurut Zulharnri dan Threadgold (2008), profesion perhubungan awam di Malaysia dilihat sebagai tidak matang pada pandangan masyarakat umum. Walaupun pada masa yang sama, pemimpin perniagaan (business leaders) dalam ekonorni global baru nenghargai kepentingan bidang perhubungan awam dalam membantu perkembangan strategi organisasi, namun yang dipertikaikan adalah kualiti dan tahap berdaya saing pengamal perhubungan awam itu sendiri