Pendekatan geografi sejarah : kajian kes Port Dickson - Raja Ahmad, Raja Noor Zaedah
Untuk menganalisa akan pertumbuhan dan evolusi sebuah bandar, dalam kajian kes kita bandar Port Dickson, pendekatan yang diguna ialah geografi sejarah. Pendekatan ini cuba mengesan akan proses dan tahap-tahap evoluai tersebut. Da1am penyelidikan kita mengenai bandar Port Dickson, objektif utama kita ialah untuk mernbenarkan yang lokasi adalah penting untuk pertumbuhan bandar. Objektif utama ini adalah juga merupakan hipotiais kita. Melalui data yang dikumpul dan menganalisanya dengan teliti, barulah kita boleh memouat rumusan yang lokasi itu "'lemainka n peranan penting dalam pertumbuhan bandar Port Dickson. Pertumbuhan ini juga mempunyai kesa merebak, kerana kita dapat lihat bahawa Port Dickson yang bermula dari sebuah bandar pelabuhan telah berkembang dan membangun kawasan aekelilingnya. Maka kita dapat katakan yang pendekatan geografi sejarah membolehkan kita untuk mengetahui mengenai masa lampau, melangkah masuk tempoh masa sekarang dan merancang untuk maaa kehadapan. Ini adalah kerana kesilapan-kesilapan yang telah diatasi melalui proses pertumbuhan tidak akan diulang semula, kerana kini kita mempunyai garis panduan untuk pertumbuhan bandar-bandar baru