Perkembangan Sebuah Bandar Kecil : Kuala Kangsar - Abas, Ahmad Noorhani (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Kuala Kangsar sebuah bandar kecil mempunyai fungsi yang terhad terhadap peranannya di kawasan sekeliling. Bolehlah dikatakan bahawa bandar ini menawarkan barangan dan perkhidmatan di peringkat rendah. Bandar ini merupakan sebuah bandar kecil di Malaysia yang mempunyai peranan terhad walaupun mempunyai beberapa keistimewaan seperti tempat kediaman resmi sultan yang memerintah.