Sejarah Pergerakan UMNO Bahagian Pasir Mas Dari Tahun 1951 Hingga Tahun 1968 - Zakaria, Narini (Universiti Sains Maslaysia, 1985)
Umno atau Pertubuhan Kebangsaan Melayu Bersatu telah ditubuhkan pada bulan Mei 1946 dan disahkan menurut perlembagaan pada bulan Julai 1946 di Johor Bharu. Kemunculan Umno pada tahun 1946 bukanlah satu semangat yang baharu bagi orang-orang Melayu kerana ia telah ada semenjak penjajah mula bertapak di Tanah Melayu lagi. Dengan tertubuhnya Umno itu telah membuktikan ketinggian semangat orang-orang Melayu dalam menentang pencerobohan terhadap hak-hak mereka yang telah dirampas oleh orang lain.