Kajian jangka masa menunggu di jabatan Kecemasan Hospital Universiti Sains Malaysia - Atan, Ashikin (Pusat Pengajian Sains Kesihatan, Universiti Sains Malaysia, 2006)
Jabatan Kecemasan bertanggungjawab memberi rawatan kecemasan kepada semua pesakit yang hadir tanpa sebarang diskriminasi. Secara ideal, pesakit tidak perlu menunggu untuk mendapatkan rawatan di Jabatan Kecemasan. Namun keadaan yang berlaku adalah sebaliknya. Kebanyakan pesakit yang bukan kes kecemasan terpaksa menunggu lama untuk menerima rawatan. Hal ini mampu memberi kesan buruk kepada keadaan kesihatan pesakit dan juga menyebabkan ketidakpuashatian terhadap rawatan di Jabatan Kecemasan Objektif : Kajian ini dijalankan untuk mengetahui jangka masa menunggu pesakit tidak kritital (zon hijau) di Jabatan Kecemasan HUSM dan membandingkan jangka masa ini dengan jangka masa yang telah ditetapkan oleh pihak jabatan. Kajian ini juga adalah untuk mengkaji adakah masa kedatangan pesakit ke Jabatan Kecemasan HUSM mempengaruhi jangka masa mereka untuk menerima rawatan.