Hikayat Kamarulzaman : satu analisa struktur - Ibrahim, Abdullah (Universiti Sains Malaysia, 1981)
Sudah menjadi satu fenomena pada masa kini bahawa, kesusasteraan tradisional telah dianggap sepi oleh masyarakat. Keadaan ini jikalau dibiarkan berterusan sudah pasti akan dapat mematikan satu warisan bangsa yang telah banyak berjasa di dalam membentuk tradisi penulisan dewasa ini . Oleh yang demikian pengkajian ke atas Hikayat Kamarulzaman ini dirasakan penting ditonjolkan semoga ia akan dapat memberi menafaat kepada generasi kini, khususnya tentang keindahan persuratan Melayu lama yang bercorak Islam .