Uji tentang kebenaran teori Gullick mengenai perebutan kuasa masyarakat Melayu tradisi - Embong., Juhali (Universiti Sains Malaysia, 1988)
Perang saudara adalah satu kejadian yang berulang di dalam sejarah orang Melayu tradisi. Apabila seseorang sultan mangkat biasanya akan menimbulkan krisis politik di dalam negeri kerana soal penggantian menjadi punca perselisihan dikalangan golongan pemerintahan. Apabila berlaku peperangan sudah tentu akan melibatkan pepecahan dikalangan pihak yang terlibat