Kajian Kemampuan Pemilikan Rumah Kos Sederhana Di Bandar Kulim, Kedah Darul Aman - Zin, Wan Rafyah Wan Muhd (2001)
Pasaran hartanah kediaman di Malaysia pada masakini dicorakkan dengan pembangunan yang rancak bagi perumahan kos sederhana. Fenomena ini telah mempengaruhi prospek pembekalan perumahan di negara ini dan memberi kesan terhadap industri perumahan yang lebih memfokuskan kepada permintaan bagi perumahan kos sederhana. Konsep perumahan kos sederhana dalam kajian ini telah menginterpretasikannya sebagai unit-unit perumahan yang berada pada kategori pertengahan dalam istilah harga dan kemampuan pendapatan. Isu utama yang ingin dipaparkan dalam kajian ini ialah sejauhmana kemampuan sebenar penduduk di kawasan bandar dalam pemilikan rumah kos sederhana.