Kesan Kaunseling Brief Individu Ke Atas Penghargaan Kendiri Dan Kadar Ponteng Pelajar Ponteng Sekolah - Che Aman, Rahimi (2006)
Kajian ini bertujuan mengenalpasti kesan penggunaan kaedah kaunseling Brief (fokus penyelesaian strategi) dalam kalangan pelajar ponteng sekolah (subjek kajian) terhadap kadar ponteng dan penghargaan kendiri. Kajian ini turut menerokapandangan guru kaunseling dan subjek tentang perkhidmatan kaunseling, kegiatan ponteng sekolah, penghargaan kendiri dan proses kaunseling. Kajian ini melibatkan pendekatan kajian secara kuantitatif dan kualitatif. Reka bentuk kajian kuasai eksperimen digunakan dalam membandingkan kumpulan kaunseling brief (kkb) dengan kumpulan kaunseling yang menggunakan pendekatan sedia ada (kkps) dan kumpulan kawalan (kk) data kuantitatif terdiri daripada kadar ponteng dan penghargaan kendiri (lnventori penghargaan kendiri coopersmith, 1984). Data ini dianalisis menggunakan anova dua-hala ukuran berulang dan korelasi pearson. Data kualitatlf diperoleh secara temu bual separa berstruktur dan melalui proses analisis kandungan