Pengurusan Teater Tradisional Mak Yong Kelantan - Shafii, A.S. Hardy (2004)
Mak Yong merupakan sebuah teater tradisional Melayu yang mengandungi aspek-aspek ritual, tarian, vokal dan muzik instrumental serta lagu, dialog. lakonan yang 'stylised' penuh improvisasi dan juga aspek penceritaan. Sehingga kini tiada penulisan yang menyeluruh ke atas aspek pengurusan teater tradisional Melayu Mak Yong yang telah melalui proses perubahan selaras dengan perubahan zarnan dan dipengaruhi sistem kepercayaan, ekonorni, dan situasi politik yang mencorakkan 'modus operandi' persembahan Mak Yong.