Pengaplikasian Etika Kerja Islam oleh Pengamal Perhubungan Awam di Organisasi Berteraskan Islam di Malaysia - Mohamad Nasir, Nur Nasliza Arina; Ahmad, Jamilah (Universiti Sultan Azlan Shah, 2018)
Pengamal perhubungan awam merupakan perantara atau mediator di antara organisasi dengan publik. Dengan itu etika merupakan di antara elemen terpenting untuk dititikberatkan oleh pengamal perhubungan awam dalam menjalankan tugasnya. Kajian ini bertujuan untuk mengkaji pengaplikasian Etika Kerja Islam (EKI) oleh pengamal perhubungan awam serta bagaimanakah EKI boleh membantu dan mempengaruhi pengamal perhubungan awam menjalankan tugas secara beretika. Kajian ini menggunakan kaedah penyelidikan kualitatif melalui temu bual mendalam secara bersemuka beserta penelitian dokumen untuk tujuan tringulasi. Bagi temu bual mendalam secara bersemuka, responden yang terlibat merupakan 10 orang pengamal perhubungan awam yang bertugas di organisasi berteraskan Islam di Malaysia. Manakala, penelitian dokumen pula melibatkan penelitian ke atas laman web rasmi organisasi serta laporan tahunan dan buletin bulanan organisasi yang bertujuan mengesahkan dapatan kajian yang diperolehi melalui temu bual mendalam. Hasil kajian mendapati, pengaplikasian EKI oleh pengamal perhubungan awam adalah bertepatan dengan konsep dan idea EKI yang dibincangkan oleh para tokoh dan sarjana terkemuka EKI. Hasil kajian juga mendapati, EKI memberikan pengaruh positif dalam amalan perhubungan awam dari sudut profesionalisma, motivasi diri, kualiti kerja serta integriti diri pengamal perhubungan awam itu sendiri.