JENDELA Buletin Kakitangan Perpustakaan USM, Bil 2 Ogos 1991 - Perpustakaan, Hamzah Sendut (Jabatan Pendaftar (Registry Department): Bahagian Sumber Manusia, 1991)
Dengan permulaan tahun akademik 1991/1992 kakitangan Perpustakaan telah kesibukan dengan rancangan orientasi untuk penuntut baru dan juga latihan penggunaan KRISALIS. Perpustakaan dengan serta-merta bertukar menjadi seperti tempat perhimpunan berbanding dengan suasana yang sepi semasa cuti. Pokoknya Perpustakaan adalah nadi keilmuan. Kepentingan Perpustakaan telah dibangkitkan oleh Maurice B. Line dalam rencananya Libraries in the educational process, yang mana kami siarkan dalam isu ini tetapi malangnya pengajaran keilmuan ini ada "udang di sebalik batu". Di hujung terowong mereka nampak wang. Untuk menyedarkan mereka-mereka ini kami juga siarkan rencana tentang wang. Mungkin selepas membacanya mereka akan mencari ilmu semata-mata untuk memperbaiki masyarakat.