Penggunaan Media Sosial Dalam Membantu Pihak Berwajib Menangani Isu Penyalahgunaan Dadah Dalam Kalangan Belia Di Malaysia - Ahmad, Jamilah; Nasir, Nur Nasliza Arina Mohamad; Saad, Suriati; Ismail, Nurzali; Maasom, Hafidah Mohd @ (Universiti Sains Malaysia, 2018)
Malaysia terus bertarung dengan masalah penyalahgunaan dadah yang serius dan seolah-olah tiada kesudahan. Isu penyalahgunaan dadah bagaikan ‘barah’ dalam kalangan masyarakat negara ini walaupun pelbagai kempen memerangi musuh nombor satu negara itu dilaksanakan setiap tahun (B. Vicknasingam, 2017; Hamizah Badiran, 2017). Lebih membimbangkan, jumlah penagih berulang di negara ini menunjukkan peningkatan dari semasa ke semasa (Masir Kujat, 2016; Rafidah, 2017). Selain itu, senario masa kini yang memperlihatkan kadar penagihan dadah yang tinggi dalam kalangan belia dari semasa ke semasa telah mencetuskan kebimbangan semua pihak.