Sifat-Sifat Konflik Dalam Novel-novel S. Othman Kelantan - Yusoff, Faridah Hanam (Universiti Sains Malaysia, 1983)
Latihan ilmiah ini bertujuan untuk mengkaji seorang novelis tanah air yang tidak asing lagi kepada para pembaca, khususnya para peminat sastera, iaitu S. Othman Kelantan. Beliau merupakan seorang penulis yang berbakat dalam satu genre kesusasteraan sahaja, tetapi meliputi sajak, cerpen, drama, rencana-rencana yang berbentuk kritikan sastera, falsafah agama dan politik.