Imej insan dalam novel-novel Ahmad Lutfi - Abdullah, Mohammad (Universiti Sains Malaysia, 1981)
Kesusasteraan jenis novel telah bermula sejak pertengahan tahun 1920an, yang memperlihatkan tahap-tahap perubahan imej insan. Sesungguhnya terdapat empat zaman yang memperlihatkan perubahan ini. Zaman sebelum Abdullah Munshi, Zaman Abdullah Munshi, Zaman Sebelum Perang dan Zaman Selepas Perang Dunia ke Dua hingga kini.Hikayat Faridah Hanum merupakan novel Melayu pertama.lanya ditulis oleh Syed Sheikh Al- Hadi dalam tahun 1926.Karya tersebut diakui sebaga i novel Melayu pertama kerana didalamnya mengandungi kisah kehidupan insan yang terpijak di alam nyata. Fakta ini sangat bersesuaian dengan pendapat lan Watt : Realisma adalah ciri yang paling nyata bagi membezakan proses cerita moden yang di golongkan sebagai novel dengan cerita - cerita tradisional sebelumnya.