Angkatan Pelukis Semenanjung Tegaknya Ditunggak Ide Kemelayuan - Wan Husin, Wan Ali (Universiti Sains Malaysia, 1982)
Seperti mula yang direncanakan samada juga dalam memilih tajuk dan pencarian bahan data sepertimana yang dipersetujui dengan penyelia, terkhususnya aspek kajian ini mengandungi jangka masa yang ditentukan berasaskan kronologi terbatas kepada zaman pimpinan Hoessin Enas bermula tahun 1957-1964, kemudian pergerakan Angkatan Pelukis Semenanjung menuju zaman Mazli Som 1964-1972 dan 1974-1978. Pergerakan-pergerakan APS ini mula dikaji dan di bahas di mana dalam penulisan saya lebih menekan sejarah penubuhan APS, tentang sumbanganya kepada pelukis-pelukis Melayu dan proses hubunganya yang erat dan tarikan dari kegiatan senilukis di Indonesia sepeti Persagi yang bercita-cita besar ditubuhkan 1937