Kebangkitan Dan Perjuangan Persatuan Guru-Guru Melayu Pulau Pinang Dan Seberang Perai 1920-1950 - Mohamad Nor, Aminah (Universiti Sains Malaysia, 1977)
Kajian ini terhad kepada penubuhan dan kegiatan Persatuan guru-guru melayu Pulau Pinang dan Seberang Perai kerana ianya yang terawal sekali ditubuh dalam kalangan persatuan guru-guru melayu (P.G.M) di Malaya ini. Apa yang diperjuangkan adalah sama dcngan lain-lain P.G.M. selepasnya. Kajian ini ditamatkan pada 1950 kerana selepas Ini PGMPPS telah menukar corak dari berbentuk sosial kepada politik apabila ianya menjadi kesatuan dan berdaftar di bawah undang-undang kesatuan sekerja (Trade Union).