Perlaksanaan Inkuiri Terbimbing Di Dalam Kalangan Guru Sains Di Negeri Pulau Pinang - Abdull Hamid, Fasya (2019)
Tujuan kajian ini adalah meneroka pengetahuan inkuiri terbimbing guru sains, amalan inkuiri terbimbing di dalam pengajaran subjek fizik, kimia, biologi dan sains serta mengenal pasti kekangan yang dihadapi oleh guru sains di dalam perlaksanaan inkuiri terbimbing di dalam pengajaran sains. Tinjauan literatur menunjukkan kaedah inkuiri terbimbing ini diterima baik oleh guru sains tetapi guru-guru ini menghadapi kekangan dalam perlaksanaan kaedah inkuiri terbimbing ini. Seramai lapan orang responden yang dipilih berdasarkan kriteria; guru perlu mengajar subjek sains menegah atas, mengajar lebih dari lima tahun, dan guru melaksanakan kaedah inkuiri terbimbing di dalam pengajaran mereka. Tema yang diperoleh daripada dapatan temubual dan pemerhatian di dalam kelas yang menggunakan rubrik Inkuiri Suchmann(1966) akan menjelaskan pengetahuan inkuiri terbimbing guru, amalan inkuiri terbimbing guru dan kekangan yang dialami guru. Dapatan temubual menunjukkan bahawa semua responden mempunyai pengetahuan asas inkuiri terbimbing dan kekangan yang ditimbulkan oleh reponden adalah dari segi masa, bilangan murid, bahan bantu mengajar, pengajaran guru berpusatkan peperiksaan, isu-isu berkaitan soalan dan tahap murid. Manakala dapatan temubual dan pemerhatian menunjukkan bahawa tujuh responden memenuhi semua kriteria amalan inkuri terbimbing. Kaedah inkuiri terbimbing ini mampu meningkatkan kefahaman subjek sains dan memenuhi kriteria pendidikkan abad ke 21 iaitu pengajaran berpusatkan murid.