Sejarah Perkambangan Dan Peranan Syarikat Kenderaan Melayu Kelantan Berhad: Satu Sistem Pengankutan Utama Di Kelantan. - Mat, Kamarudin (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Dalam kajian mini tesis berkenaan dengan sejarah perkembangan dan (SKMK) ; Satu Sistem Pengankutan Utama di Kelantan, ianya merangkumi lima bab. Pada bab pertama mengenai jenis-jenis pengankutan di Kelantan sepintas lalu. Jenis-jenis pengankutan yang digunakan oleh masyarakat Kelantan bagi keperluan harian.