Tan Sri Hajah Zainun Bt. Sulaiman (Ibu Zain) - Perjuangan Ibu Zain Sulaiman - Abdullah, Lily Azian (Universiti Sains Malaysia, 1988)
Menerusi tugasan ini, saya akan mengenengahkan seorang tokoh wanita yang tidak asing lagi di dalam arena politik khususnya UMNO. Beliau yang dimaksudkan ialah Tan Sri Hajah Zainun binti Sulaiman, atau lebih popular dengan gelaran 'Ibu Zain' sahaja. Saya akan menonjolkan ketokohan beliau sebagai pemimpin UMNO yang berjuang bersama-sama Datuk Onn dan kemudiannya bersama dengan Tunku Abdul Rahman. Tidak ketinggalan juga, akan dipaparkan segala jasa-jasa yang beliau taburkan di dalam bidang pendidikan dan juga usaha kebajikan beliau. Saya merasakan adalah wajar segala kegiatan beliau ditonjolkan rakyat Malaysia (terutama kaum wanita) banyak terhutang budi di dalam menyedarkan wanita sezaman dengannya dari mimpi. Ibu Zain juga seorang tokoh yang tidak asing lagi didalam bidang pendidikan, dimana beliau adalah orang yang sering melaung-laungkan tentang kepentingan pendidikan terutamanya bagi kaum wanita. Ini kerana, beliau berpendapat bahawa hanya dengan ilmu pengetahuan sahaja orang-orang melayu akan maju dan dapat menebus maruah bangsa dan negara daripada penjajah Di dalam usaha ini, beliau sangat menentang fahaman fanatik golongan tua yang enggan memberikan pendidikan kepada anak-anak mereka terutamanya anak perempuan. Apa yang beliau hajatkan ialah, mengumpulkan sebanyak-banyak ilmu dan ilmu itu akan digunakan untuk mengusir penjajah keluar dari tanah air.