A Study Of Flow Characteristics At Stilling Basin Of Tawau Dam Spillway, Sabah - Hassan, Siti Amirah Abu (Universiti Sains Malaysia, 2019)
Empangan mempunyai pelbagai fungsi, dan ia bukan sahaja dibina untuk penjanaan kuasa elektrik, malah ia jugak untuk mengatasi masalah banjir. Walau bagaimanapun, air yang mengalir hendaklah dikawal supaya ia boleh mengurangkan kesan di kawasan hilir. Objektif utama kajian ini adalah untuk mengkaji profil permukaan, halaju dan tekanan dan untuk menetukan keupayaan blok penampan yg dicadangkan in model Empangan Tawau, Sabah. Model fizikal empangan Tawau telah dibina di makmal dengan skala 1:30 dengan menggunakan perspek, supaya ciri-ciri aliran dapat dilihat. Peralatan yang digunakan semasa menjalankan kajian ini ialah ‘Nixon Streamflow Meter Velocity’ dan Ultrasonic Flow Meter’. ‘Nixon Streamflow Meter Velocity’ digunakan untuk mengukur kadar aliran air model. Untuk menentukan ketepatan peralatan, ujian penentukaran seharusnya dilakukan bagi mengelakkan mengelirukan data. Melalui pemerhatian yang intensif, ciri-ciri aliran di lembah limpahan dan lembangan pegun telah ditentukan. Beberapa graf dan halaju, tekanan dan kedalaman air di dalam limpahan dan juga dalam lembangan telah dilplot. Kajian mendapati dua kes iaitu 50 L/s bersamaan dengan 246.5 m³/s dan 100 L/s bersamaan dengan 493.0 m³/s. Dari kajian ini, dapat disimpulkan ciri aliran bergantung pada jumlah pelepasan. Oleh itu, bagi reka bentuk blok penampan untuk lompatan hidraulik, aliran