Keberkesanan Pembangunan Luar Bandar Di Daerah Ayamaru Dan Ayamaru Timur Kabupaten May Brat Provinsi Papua Barat Indonesia - Kareth, Herman (2018)
Komuniti May Brat mendiami daerah luar bandar yang terasing dari kawasan bandar dan berkesan terhadap kehidupan komuniti yang masih miskin. Belum banyak infrastruktur fizikal, program untuk pemerkasaan sosial, pembangunan ekonomi dan alam sekitar di daerah berkenaan serta masih terdapat jurang antara bandar dan luar bandar. Objektif pertama kajian ini adalah mengkaji keberkesanan pembangunan luar bandar yang mencakupi bentuk dan tujuan pembangunan. Manakala objektif kedua ialah menganalisis keberkesanan program pembangunan terhadap kesejahteraan komuniti. Objektif ketiga pula mengenal pasti faktor luaran dan dalaman yang mempengaruhi keberkesanan program pembangunan dalam meningkatkan kesejahteraan komuniti.