Penghijrahan Masyarakat Melayu Ke Kerian, Perak, 1816-1941 - Sharif, Siti Noor Hafizah Mohamed (2019)
Kajian ini adalah berkaitan dengan penghijrahan masyarakat Melayu ke Kerian bermula pada tahun 1816 hingga 1941. Kajian ini membincangkan aspek penghijrahan dalaman masyarakat Melayu bagi menilai sejauh mana kebenaran pandangan pentadbir British dan sarjana-sarjana terdahulu berkenaan sikap masyarakat Melayu yang dikatakan pasif dan enggan meninggalkan petempatan asalnya sebagai asbab kemunduran masyarakat Melayu dalam aspek ekonomi semasa penjajahan British. Penghijrahan sebelum penjajahan British turut dibincangkan dalam kajian ini bagi melihat adakah wujud kesinambungan dalam penghijrahan Melayu sebelum dan semasa penjajahan British. Kajian berkaitan penghijrahan Melayu ini juga bertujuan membuktikan sumbangan masyarakat Melayu dalam ekonomi terutama dalam pembangunan tanah untuk aktiviti pertanian semasa penjajahan British. Bagi memenuhi objektif kajian dan merungkai permasalahan kajian berkaitan penghijrahan Melayu ini, kedua-dua kaedah iaitu kualitatif dan kuantitatif digunakan, manakala sumber yang digunakan adalah sumber primer dan sumber sekunder. Sumber primer yang dirujuk dalam kajian ini adalah rekod-rekod kolonial seperti Laporan Tahunan Negeri-negeri Melayu Bersekutu, Straits Settlemets Record, Warta Kerajaan (Gazet), Buletin Pertanian, Fail- fail kerajaan, catatan-catatan pentadbir British di Tanah Melayu, Laporan Banci Penduduk dan juga rekod dari Pejabat Kolonial (Colonial Office/CO).