Perkembangan Dasar Kebudayaan Kebangsaan 1971-1990: Pelaksanaan Dan Cabaran - Rahman, Hirdawati Abdul (2017)
Dasar Kebudayaan Kebangsaan bermatlamat untuk menyatupadukan masyarakat berbilang kaum di Malaysia. Dasar ini diilham oleh para ilmuwan negara dan juga mereka yang berada dalam pentadbiran negara ketika itu. Dasar Kebudayaan Kebangsaan dibentuk pada tahun 1971 dan perkembangan dasar ini dilihat sehingga tahun 1990. Matlamat utama adalah untuk melihat kaitan Dasar Kebudayaan Kebangsaan dengan kaum-kaum di Malaysia. Tidak ketinggalan, pelaksanaan kebudayaan kebangsaan turut dinilai melibatkan dasar-dasar lain untuk melihat sama ada berjaya dilaksanakan atau tidak. Sepanjang penggubalan Dasar Kebudayaan Kebangsaan, terdapat cabaran yang terpaksa dilalui dalam melaksanakannya dan cabaran-cabaran inilah yang akan dilihat bagi membuktikan berjaya atau tidak matlamat Dasar Kebudayaan Kebangsaan diterapkan dalam perjalanan negara..