Objektiviti Dalam Kaedah Penyelidikan Berteraskan Islam: Analisis Terhadap Objektiviti Al-Biruni Dalam Kitab Al-Hind - Nawi, Nur Ilani Mat (2017)
Kajian dilakukan bagi membentuk suatu pemikiran baru tentang objektiviti dalam KPBI berasaskan analisis objektiviti al-Biruni dalam Kitab al-Hind. Kajian ini mengandungi tiga objektif. Pertama, mengenal pasti objektiviti dalam KPBI. Kedua, menganalisis objektiviti al-Biruni dalam Kitab al-Hind untuk diguna pakai dalam KPBI. Ketiga, merumuskan objektiviti dalam KPBI berdasarkan analisis objektiviti al-Biruni dalam Kitab al-Hind. Kajian ini merupakan kajian penerokaan. Data bagi kajian ini dikumpul menggunakan kajian dokumen dan dianalisis menggunakan analisis kandungan