Penilaian Kecekapan Pengolahan Kolam Pengudaraan Di Bayan Baru, Pulau Pinang - Ooi, Kok Meng (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Kajian ini adalah mengenai penilaian prestasi pengolahan dua buah kolam pengudaraan di Bayan Baru, Pulau Pinang melalui pemonitoran kualiti influen dan efluen kolam-kolam tersebut. Data dari pensampelan sepanjang hari (8 jam) didapati memberi keputusan yang lebih baik untuk kajian ini. Nilai purata pepejal terampai dan BOD 5bagi efluen akhir adalah 143 mg/1 dan 66 mg/1 masing-