Pembuatan Elektrod Glukosa Menggunakan Pes Kayu Arang - Lee, Wui Wui (Universiti Sains Malaysia, 1992)
Satu elektrod berasaskan enzim glukosa oksidasa telah disediakan untuk penentuan glukosa secara amperometrik· Voltamogram berkitar telah direkodkan. Elektrod berasaskan enzim ini diperbuat dari serbuk karbon(dari arang kayu), enzim glukosa oksidasa dan cecair nujol· Telah didapati bahawa had atasan bagi elektrod ini ialah 8.o x 10-4 M. Gerakbalas elektrod ini adalah amat cepat tetapi kepekaannya boleh diperbaik i lagi. Panjang hayat elektrod ini ialah 5 hari·