Sintesis Hidroksil Dan Aminokoumarin - Khoo, Chong Seng (Universiti Sains Malaysia, 1991)
Satu tindakbalas yang baru di mana gas ammonia digunakan untuk menjalankan tindakbalas penukargantiaan ke atas 3- atau 4-aminokoumarin dan terbitannya telah dilaporkan. Peratusan hasil (3- dan 4-hidroksilkoumarin) adalah di antara 21-93% dimana peratusan hasil bagi 3-aminokoumarin dan terbitannya adalah lebih tinggi. Tindakbalas penukargantian ini akan memberi hasil yang sedikit apabila terdapat kumpulan penukarganti pada kedudukan 3 dan 4 contohnya racumin iaitu 4 - hidroksil.- 3-(1, 2, 3, 4- tetrahidro-1-naftalen11)-2H-1- benzopiran-2-on. Ia bertindakbalas dengan gas ammonia untuk memberi hasil 4-amino analog yang sedikit sahaja.