Kajian Hasil Pemecahan Minyak Kelapa Sawit Secara Termal Dan Bermangkin - Alice Lee, Ying Ping (Universiti Sains Malaysia, 1990)
Percubaan telah dilakukan untuk memecahkan minyak kelapa sawit olein secara termal dan bermangkin kepada pecahan hidrokarbon linear, siklik dan aromatic. Ini telah dilakukan dalam satu reactor tiub kaca jenis Katil Tetap yang dialirkan berterusan dengan gas hidrogen dalam tekanan atmosfera. Olein dipilih sebagai bahan tindakbalas disebabkan ketinggian komposisinya dalam minyak kelapa sawit.