Sintesis Asimetri Dengan Yis Tempatan - Ooi, mun foo (Universiti Sains Malaysia, 1990)
Mikroorganisma-mikroorganisma yis yang bertanggungjawab dalam penapaian cairan nipah yang berasal dari nipah tempatan, Nipa fructicans kepada wain (todi) telah dipencilkan dan dilipat gandakansecara pukal. Yis0yis kemudian digunakan dalam penurunan biological secara asimetri terhadap etil asetoasetat untuk memberi kebanyakan (S)-(+)-etil 3-hidrosibutanot.