Penentuan Natrium Dalam Makanan menggunakan Elektrod Poli (vinilklorida) pembawa neutral - marian, Jashinta Devi James (Universiti Sains Malaysia, 1990)
Suatu elektrod pemilih ion natrium hermembrane poli-vinil klorida yang berasaskan bis (12-mahkota-4)-2-ylmethil-2-dodecyl-2 methyl malenatdengan nitro-fenil oktil eter sebagai pemplastik telah dibentuk.