Elektrod Membrane Pilihan-Ion Bagi Penentuan Paraquat - Hanuar, Ismail (Universiti Sains Malaysia, 1987)
Paraquat merupakan racun rumpai yang banyak digunakan di negara ini untuk tujuan pertanian. Penggunaannya banyak dijalankan di kawasan-kawasan sawah padi, penanaman sayur-sayuran dan sebagainya. Oleh kerana penggunaannya yang banyak dan begitu meluas ini, maka satu kaedah analisis paraquat yang sesuai dan tepat perlu dihasilkan, supaya masalah keracunan oleh paraquat ini dapat ditentu dan seterusnya diambil tindakan dengan tepat.