Kegunaan Sabut Kelapa Terproses Sebagai Penapis Logam – Kajian Awal - Sickan, Jagathiswary (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Penyelidikan ini dijalankan untuk menjadikan sabut kelapa sebagai penyerap logam ferum dari minyak sawit selain dari menjadi penjerap logam berat dari air buangan industry. Sabut kelapa mempunyai kuasa penjerapan yang kuat dibandingkan dengan bahan selulose yang lain seperti hampas tebu dan kayu.