Kajian Juzuk Kimia Dan Ketoksinan Ke Atas Ekstrak Polar Buah Bruguiera Cylindrica - Chun, Chooi Fong (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Suatu kajian fitokimia ke atas ekstrak polar buah Bruguiera cylindrical telah dilakukan. Buah-buah tersebut dihancurkan dan direflukskan dengan kloroform dan methanol secara berturutan. Ekstrak methanol dipartisikan dengan pelarut etilasetat dan seterusnya dipisahkan kepada bahagian neutral dan bahagian berasid.