Sifat Kimia Fizik Bagi Ester Asid Lemak - Oh, Lay Leng (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Kelikatan dan ketumpatan bagi eSter metil asid lemak (c6 - c18) pada suhu. yang berlainan telah diukurkan. Keputusan eksperimen telah dibincangkan berasaskan persamaan Hildebrand yang diubahsuaikan serta persamaan Arrhenius. Isipadu molar untuk siri homolog ester metil asid lemak telah dikirakan dan didapati bahawa ia merupakan fungsi linear terhadap bilangan atom karbon di dalam rantai. Tenaga pengaktifan untuk pengaliran likat berbeza sebanyak 7.5 kJ mol-1di antara c6 dan c18•