Penentuan Benzena Menggunakan Kromatografi Gas - Keow, Chiat Hooi (Universiti Sains Malaysia, 1992)
Projek penyelidikan yang dijalankan ini ialah untuk menentukan secara kuantitatif dan kualitatif benzena yang hadir dalam sampel air. Pembaikan kepada proses pemisahan asas benzena daripada pelarut menggunakan kromatografi gas telah dilakukan. Ini dilakukan dengan mencari keadaan pengoperasian (kadar aliran gas pembawa , suhu penyuntik dan pengecilan) yang optimun bagi kromatografi gas itu.