Sejarah Berita Kampus - Saman, Mansor Ahmad (Universiti Sains Malaysia, 2008)
Pada Mulanya . .. Empat orang penuntut pertama Kewartawanan telah memulakan sebuah akhbar penuntut yang dinamakan Grasis ("Gerakan Siswa") dalam bulan Ogos 1971. Akhbar ini kemudian bertukar nan1a kepada Grasiswa pada bulan Oktober 197 1. Dan dalam tahun 1975, namanya bertukar kepada Berita Kampus. Sejak tahun 1 975, Berita Kampus menjadi akhbar makmaJ penuntut pengkhususan KewarLawanan, Pusat Pengajian Ilmu Kemanusiaan --dan kemudiannya Pusat Pengajian Komunikasi. Universiti Sains Malaysia. Antara lain, penuntut pengkbususan Kewmtawanan bertanggungjawab merancang, menulis, melapor, menyiapkan dan mengedarknn /Jerita Kampus kepada se luruh warga katnpus.