Karbohidrat Dalam Pulp Buah Enterolobium Saman - Lee, Swee Chin (Universiti Sains Malaysia, 1990)
Buah-buah Enterolobium saman telah didapati dari pokok-pokok Di dalam dan sekitar kampus USM, Pulau Pinang. Buah-buah ini dibuang kulitnya dan dikeluarkan bijinya. Ia kemudiannya dipotong halus-halus untuk menyenangkan proses pengekstrakan. Monosakarida dari buah E. saman yang masak dan hijau telah diekstrak dengan air suling pada suhu bilik.