Pendekatan Perancangan Laluan Pejalan Kaki Terhadap Pejalan Kaki Di Pusat Bandar Johor Bahru - Mohamed Gaus, Mohamed Nafees (2003)
Semua orang berjalan setiap hari, Cuma yang membezakannya samaada kerap ataupun kurang. Berjalan merupakan cara termudah untuk bergerak dan merupakan kaedah yang paling effisen bagi trip perjalanan yang dekat. Selain itu berjalan juga baik untuk kesihatan, dan lebih banyak kita berjalan semakin kurang kita menggunakan kenderaan bermotor dan seterusnya ianya mampu untuk mengurangkan kesesakan lalulintas dan pencemaran alam sekitar.