Kakisan Keluli Lembut Di Dalam Larutan Yang Mengandungi Gas Karbon Dioksida. - Ibrahim, Fauzi (Universiti Sains Malaysia, 1990)
Kakisan logam di dalam larutan yang mengandungi CO2 adalah merupakan masalah besar terutamanya di dalam industry minyak dan gas. Ia mengakibatkan kegagalan penyaluran dan pemprosesan bahan mentah tersebut. Seterusnya mengakibatkan kerugian yang sangat besar.