Penyingkiran Ion-Ion Logam Surihan Menggunakan Kitosan Dengan Kaedah Pengacauan Dan Kaedah Kolum. - Pabil, Hamidah (Universiti Sains Malaysia, 1992)
Kitosan atau 2 – amino 2-deoksi (1-4) - & - D glukosa adalah polimer semulajadi yang terhasil dari pendeasetilan kitin. Kitosan boleh bertindak sebagai ligan iaitu berkebolehan menjerap ion-ion logam untuk membentuk kompleks kitosan-logam.