Kesan Kaedah Pempolimeran Emulsi Ke Atas Saiz Zarah, Kelikatan Dan Kandungan Pepejal. - Kaur, Harvant (Universiti Sains Malaysia, 1991)
Dua kaedah telah digunakan untuk pempolimeran emulsi iaitu kaedah termal permulaan dan kaedah termal permulaan dan kaedah termal permulaan dengan bilangan zarah yang tetap. Perbezaan di antara kedua-dua kaedah ini ialah dalam kaedah termal permulaan, emulsi monomer disediakan dahulu sebelum dimasukkan ke dalam reactor manakala bagi kaedah termal permulaan dengan bilangan zarah tetap