Kajian Mengenai Kesesuaian Curcumin Sebagai Pencelup Kain Sutera Habotai - Khoo, Khai Sian (Universiti Sains Malaysia, 1989)
Curcumin, iaitu komponen kuning dalam rizom Curcuma longa.L. (kunyit) didapati hanya sesuai digunakan untuk pencelupan ke atas gentian protein atau poliamida sahaja. Ia menghasilkan peratusan terjerap yang maksimum (lebih kurang 85%) ke atas kain sutera habotai pada suhu pencelupan lebih kurang 50°C dan pH rendaman pencelup <3. Curcumin boleh disimpulkan sebagai sejenis pencelup asid/anionik dengan menunjukkan sifat tersebut. Walaubagaimana pun hasil pencelupan-nya ke atas ·kain sutera habotai memberikan ketahanan warna terhadap cahaya dan pembasuhan yang rendah.