Kesan Masa Dan Suhu Ke Atas Pensaizan Pelarut Kertas Dengan Alkenyl Suksinik Anhidrida - Haron, Yahya (Universiti Sains Malaysia, 1990)
Kertas mudah diresapi oleh air dan seterusnya akan termusnah. Satu cara untuk mengelakkan keadaan ini berlaku ialah dengan pensaizan, iaitu dengan memasukkan agen pensaizan ke dalam kertas. Pensaizan telah dilakukan dengan menggunakan agen Alkenil Suksinik Anhidrida (ASA) yang dilarutkan di dalam kloroform dan aseton.