Silika Daripada Sekam Padi Melalui Pengekstrakkan Pelarut Dan Kaedah Sol Gel - Dorai, Jason Raja Robert Raja (2000)
Kajian ini menunjukkan silika boleh diekstrak dari sekam padi dengan menggunakan kaedah pengekstrakkan pelarut. Takat optimum kemolaran natrium hidroksida ialah 1 M. Pada mulanya juga menunjukkan jisim silika yang diperolehi adalah lebih daripada 1.00 g bagi setiap 10.0 g sekam padi disebabkan oleh penggunaan radas berkaca Selain itu, asid nitrik dan kloroform didapati tidak sesuai digunakan sebagai agen peluntur dalam kajian ini